Przepisy bezmleczne i bez jajaczne
Farsz mięsno-warzywny
• gotowane chude mięso (należy unikać wołowiny i cielęciny) 2 – 3 łyżki
• mała cebula ½ szt
• ugotowana marchewka 1szt
• ugotowany ziemniak 1szt
• preparat mlekozastępczy z serii Bebilon 1 miarka lub dowolny inny
• woda 30 ml
• natka pietruszki, koperku, ewentualnie sól, pieprz do smaku

Preparat mlekozastępczy przygotować według opisu na opakowaniu.
Ugotowane mięso, marchewkę, ziemniak i cebulę zmielić, dodać przygotowane mleko, wymieszać i delikatnie doprawić do smaku. Tak przygotowany farsz można wykorzystać do naleśników, pierogów lub innych potraw. Przepis można urozmaicić dodając inne ugotowane, dobrze tolerowane przez dziecko warzywa.

Placki z jabłkami
• kwaśne jabłka 2 szt
• mąka kukurydziana 3/4 szklanki
• mąka pszenna 1 szklanka
• preparat mlekozastępczy Bebiko 2 lub Bebilon 2 10 miarek
• woda 300 ml
• olej 2 łyżki
• cukier 4 łyżeczki
Preparat mlekozastępczy przygotować według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pokrojone w plasterki jabłka. Smażyć placki bez tłuszczu na teflonowej patelni, starając się, aby w każdym placku znalazł się plasterek jabłka. Podawać posypane cukrem pudrem.


Rolada z udźca indyczego

Z udźca indyczego wyjmuję kość( nie musi być dokładnie obkrojona, bo wykorzystuję ją do ugotowania rosołku dla malucha)Jeżeli jest gdzieś więcej mięska rozkrajam i rozkładam jak książeczkę.
Wszystko nacieram solą, pieprzem,grubo krojonym czosnkiem z wszystkich stron. Odkładam na dwa dni.
Przed pieczeniem usuwam czosnek, zwijam ciasno jak roladę (skórą na wierzch).Związuję w 3,4 miejscach gruba nitką. Obsmażam na patelni na rumiano. W garnuszku przygotowuję posoloną lekko wodę, listek laurowy, jedną marchew, można całą cebulę.
Do gotującego wywaru wkładam podsmażony, zwinięty udziec i na malutkim ogniu gotuję 1 godzinę. Po wystygnięciu i stężeniu można kroić. Wywar nadaje się do sosu lub zupy dla reszty rodziny.

Kaszotto / Rizotto•
ugotowane płatki jęczmienne, ryżowe, gryczane
• groszek konserwowy
• ugotowana, pokrojona w kostkę marchewka
• posiekane mięsko
• posiekany koperek
• zeszklona cebulka
• kilka różyczek ugotowanego brokuła

Wszystko wymieszać w pasujących proporcjach, czyli jak kto chce, podlać wodą
z groszku i marchewki żeby nie było suche, zapiec chwilkę w piekarniku, albo
w mikrofalówce, posypać koperkiem, przyozdobić brokułem.

Barszczyk czerwony/ukraiński

• 2-3 małe buraczki wcześniej ugotowane starte na małych oczkach
• 2 marchewki (starte na dużych oczkach)
• cebula (pokroić w drobną kosteczkę)
• kawałeczek kapusty włoskiej (pokroić)
• 1/2 małej cukinii (starta ja marchew)
• kilka żółtych i zielonych fasolek (pokrojone w małe talarki)
• płatki jęczmienne 3 łyżki
• ok. 750 ml wody
• barszczyk czerwony (zakwas, ja kupuję w zdrowej żywności, ale bez tego też dobrze smakuje)
• oliwa z oliwek
• drobno pokrojone mięsko osobno gotowane albo i nie

Warzywa bez buraczków wrzucam do garnuszka i gotuję do miękkości, solę, jak już miękkie to wrzucam buraczki i płatki, uzupełniam wodą i chwilę podgotowuję, potem dodaję kilka łyżek zakwasu (czy jak to tam się nazywa), podgrzewam
i posypuję koperkiem, na talerzu jeszcze dolewam łyżeczkę oliwy.

Zupka jarzynowa z cukinią i kapustką
• 2 marchewki (starte na grubych oczkach)
• 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
• malutki kawałeczek kapusty włoskiej (pokroić)
• cukinia 1-2 łyżki (pokrojona w kostkę)
• ok. 5 łyżek płatków jęczmiennych
• gałązka koperku
• ugotowane, poszatkowane mięso
• oliwa z oliwek

Warzywa zalać wrzątkiem (jakieś 750 ml) i gotować do miękkości na koniec wsypać płatki jęczmienne i jeszcze chwilę pogotować. Posypać koperkiem i wrzucić pokrojone mięso, na talerzu dodać jeszcze oliwę.

P.S. Zupy w naszym wydaniu, wychodzą raczej bardzo gęste, ponieważ drugie dania u nas nie bardzo smakują, gotuję też przeważnie na dwa dni. Dlatego też ilość kaszy i warzyw zależy od tego jak gęsta ma być zupa.

Ziemniaczane kuleczki
Pozostałe z obiadu ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać troszkę tartej bułki, tak aby zagnieść ciasto. Formować małe kuleczki, wielkości orzecha i smażyć w głębszym oleju na złoty kolor. Leciutko posolić.

Może być jako dodatek do mięs -mój mały woli same.
W mądrej broszurce wyczytałam, że zamiast bułki tartej zwłaszcza dla maluchów lub mam na diecie bezglutenowej, z nietolerancją laktozy można użyć na 1 średni ugotowany ziemniak 2 łyżeczki wody, 1 łyżeczkę Nestle Sinlac, łyżkę mąki ryżowej do obtoczenia kulek.
Należy wymieszać Sinlac z wodą i masę połączyć z roztartymi ziemniakami, szczyptą soli. Formować kuleczki,obtaczać w mące ryżowej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.


Pierożki
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 0,25 kg mąki ziemniaczanej
• mięsko z królika (albo inne, które mogą jeść Wasze dzieci),
• przyprawy.

Mięsko ugotować i zmielić, wymieszać z przyprawami, można dodać łyżkę Sinlacu
rozmieszanego z wodą, zamiast jajka. Ugotować ziemniaki i jeszcze ciepłe
bardzo dokładnie utłuc. Zanim wystygną, wymieszać z mąką i wyrobić na gładką masę (podobnie jak na kluski śląskie, tylko bez jajek). Z masy formować na dłoni placuszki, na które kłaść farsz z mięska. Formować pierożki lub inne kształty, jakie podpowie Wam wyobraźnia. Te pierożki można ugotować w osolonej wodzie, ale najsmaczniejsze są usmażone na tłuszczu na złoty kolor.
Można podawać z czerwonym barszczykiem

Placki

składniki na 1 patelnię
• 1 duże jabłko starte na tarce
• 2-3 łyżki mąki żytniej

Zmieszać wszystko i smażyć na oleju.
Można posypać cukrem pudrem lub dodać go do ciasta. Czasem zamiast jabłka daję dżem jabłkowy lub jogurt naturalny. Można też do ciasta dosypać ziarno słonecznika lub sezam albo dynię.


Książeczki ziemniaczane
Danie na śniadanie lub kolację. Z książeczki "Ciasta na wegetariańskim stole"


• 3 średnie ziemniaki
• 1,5 szklanki mąki
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżka margaryny(w org. masła)
• szczypta soli
• marmolada do smarowania

Ziemniaki obrać, ugotować na sypko, przetrzeć. Zmieszać z wszystkimi
składnikami, rozwałkować, pociąć na kwadraty. Posmarować marmoladą, złożyć po
przekątnej, piec na złoty kolor, ok. 15-20 min w temp. 200 st. C.
Ja po wyjęciu posypuję cukrem puder


Szpinak z makaronem

Pokroić drobno troszkę cebulki, poddusić na oliwie, dodać zamrożony szpinak
(np. kulkę Bonduelle) lub świeży (jeżeli pora roku na to pozwala). Lekko
posolić, popieprzyć, doprawić czosnkiem.

Ugotować makaron (moje lubi małe rurki lub muszelki Melissa Primo Gusto). Wymieszać ze szpinakiem.


Zupka bezmarchewkowa
Kaszę jaglaną, zieloną fasolkę szparagową i startą cukinię gotuję z odrobiną
oliwy do miękkości, dodaję posiekaną jagnięcinę (bez wywaru!) i troszkę
koperku. Dobre i bez soli!

Gołąbki

Zmieloną jagnięcinę (ilość: plus-minus wielkość mandarynki) mieszam z łyżką
surowego ryżu, troszkę solę, dzielę na 2 gołąbki, które pakuję w liście kapusty
włoskiej. Gotuję 30 minut. Pycha!


Pulpet w sosie pieczarkowym

Surowe mielone mięso (dowolne dozwolone) ?zlepiam? kleikiem ryżowym lub
kukurydzianym, formuję pulpeta, wrzucam na wrzątek, gotuję 30 min. Pół
świeżuteńkiej pieczarki trę na drobnych oczkach, podduszam na oliwie, zalewam
wodą, lekko solę i duszę do miękkości (musi zostać wody na sos), potem sosik
zagęszczam mąką z brązowego ryżu. Pulpet i kaszę gryczaną polewam sosikiem,
jako dodatek serwuję buraczki lub dynię lub zieloną fasolkę.

Barszczyk

Trę buraczka, cukinię lub patisona, siekam zieloną fasolkę i mały liść włoskiej
kapusty, wszystko razem gotuję z odrobiną oliwy lub oleju. Dodaję posiekane
mięsko jagnięce lub królicze i lekko solę.

Moussaka

Mielone mięso królika duszę na oliwie, podobnie czynię z plasterkami obranej ze
skórki cukinii. Osobno gotuję ryż. W małej foremce do zapiekania wysmarowanej
oliwą układam warstwę ryżu, na nią mięsa, na to cukinię. Podlewam odrobiną wody
(leciutko słonej) żeby nie wyschło, przykrywam folią aluminiową i zapiekam ok.
20 min. aż mięso i cukinia całkiem zmięknie.

Roladki z cukinii

Kroję obraną cukinię wzdłuż na plastry, przelewam wrzątkiem. Mieloną jagnięcinę
(kulkę wielkości mandarynki) podduszam na oliwie do odparowania wody, solę
lekko, posypuję mąką ryżową i dokładnie mieszam. Podlewam odrobinką wody, by
masa mięsna była lekko kleista, pakuję ją w cukinię i zwijam roladki, które
zapiekam 20-30 minut skropione odrobinę wody i przykryte folią aluminiową.


roladki
Roladki: rozbić plaster mięsa (polędwica, szynka), posmarować musztarda, położyć słupek marchewki, pora, ogóreczka kiszonego, jakiejś dobrej wysokogatunkowej kiełbaski
zawinąć w rulon, nitka może się tutaj przydać - owinąć rulon nitką.

Lekko zrumienić na oliwie a potem dusić do miękkości. Podprawić do smaku sos.
Sos zagęścić mąką zmieszaną z wodą. [/color]


  PRZEJDŹ NA FORUM