Przepisy bezmleczne i bez jajaczne |
Dieta bezglutenowa, bez mleczna Kotleciki z jarzynami 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 4 łyżki kaszy kukurydzianej cebulka (jak zwykle) mały pęczek włoszczyzny (bez kapusty) Włoszczyznę (spora marchew, kawałek selera i pietruszkę) startą jak na surówkę (grubsza tarka), posiekaną cebulkę wymieszać z mięsem i kaszką kukurydzianą. Posolić i popieprzyć do smaku. Można dodać zielonej pietruszki. Gotować w niewielkiej ilości posolonej wody lub zupie (pulpety) lub obsmażyć i dusić. Do duszenia można dodać cebulkę i potem otrzymany sos zagęścić mąką kartoflaną lub inną bezglutenową (albo kleikiem ryżowym). Myślę, że można tez wypróbować wersję z innymi jarzynami, choć ja takich nie robiłam. Makaron z maki Mix bezglutenowej: 2 części maki Mix 1 część maki kukurydzianej trochę oleju/ oliwy sól woda (do odpowiedniej gęstości) wszystko zagnieść (gęstość wyczujesz ręka) Można z robienia klusek uczynić zabawę z dzieckiem: rolować wałeczki i rozpłaszczac je w palcach na kluski! Ja ostatnio z tego ciasta robię najprostsze kluski typu "spezle", tj z kulki ciasta odrywam małe kawałki i spłaszczam w ręku... Gotują się niezbyt długo w osolonej wodzie, są zdecydowanie lepsze niż kupne! |