Przepisy bezmleczne i bez jajaczne
Dieta bezglutenowa, bez mleczna

Kotleciki z jarzynami

1/2 kg mięsa mielonego z indyka
4 łyżki kaszy kukurydzianej
cebulka (jak zwykle)
mały pęczek włoszczyzny (bez kapusty)

Włoszczyznę (spora marchew, kawałek selera i pietruszkę) startą jak na surówkę (grubsza tarka), posiekaną cebulkę wymieszać z mięsem i kaszką kukurydzianą. Posolić i popieprzyć do smaku. Można dodać zielonej pietruszki.
Gotować w niewielkiej ilości posolonej wody lub zupie (pulpety) lub obsmażyć i dusić. Do duszenia można dodać cebulkę i potem otrzymany sos zagęścić mąką kartoflaną lub inną bezglutenową (albo kleikiem ryżowym).
Myślę, że można tez wypróbować wersję z innymi jarzynami, choć ja takich nie robiłam.

Makaron z maki Mix bezglutenowej:

2 części maki Mix
1 część maki kukurydzianej
trochę oleju/ oliwy
sól
woda (do odpowiedniej gęstości)
wszystko zagnieść (gęstość wyczujesz ręka)

Można z robienia klusek uczynić zabawę z dzieckiem: rolować wałeczki i rozpłaszczac je w palcach na kluski!
Ja ostatnio z tego ciasta robię najprostsze kluski typu "spezle", tj z kulki ciasta odrywam małe kawałki i spłaszczam w ręku... Gotują się niezbyt długo w osolonej wodzie, są zdecydowanie lepsze niż kupne!



  PRZEJDŹ NA FORUM